Kedvenc olasz levesem
Ribollita
Hozzávalók:
200 g fehér szárazbab, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa, 2 zellerszár, 1 póréhagyma, 1 piros peperoni, 1 rozmaringág, fél csokor kakukkfű, 40 g parmezán (darabban), 8 ek olívaolaj, kb másfél liter zöldség- vagy húslé (kockából), só, bors, 8 szelet fehérkenyér, 2 ek vaj,
Elkészítés:
A babot leszűrjük, és jól lecsöpögtetjük. Az olajat egy nagy edényben közepes lángon felmelegítjük. A vöröshagymát, a zellert, a póréhagymát és a sárgarépát kb. 10 percig pároljuk. 4 ek zöldséget kiveszünk és félretesszük. A beáztatott babot az edénybe tesszük. Ráöntjük a levest, hozzáadjuk a peperonit és a rozmaringot. A levest kb. másfél óráig főzzük, amíg a bab megpuhul. A fokhagymát, a kakukkfüvet és egy kevés borsot elkeverünk 6 ek olívaolajjal. A levesnek kb. felét a botmixerrel összeturmixoljuk. A pürét és a félretett zöldségeket visszatesszük az edénybe. A levest felfőzzük, esetleg még egy kis zöldség- vagy húslét adunk hozzá. A fűszerolaj felét a levesbe keverjük, sóval és borssal ízesítjük.
Pirított kenyérszeletek
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, és a kenyérszeletek mindkét oldalát aranybarnára sütjük benne. 2-2 szelet kenyeret a tányérokra teszünk, a parmezán felével megszórjuk őket, és a maradék fűszerolajat rájuk locsoljuk. A levest a tányérokba szedjük (a kenyérszeletek a leves tetejére emelkednek), és a maradék parmezánt a kenyerekre szórjuk. A levest még kb. 25 percre betesszük a sütőbe, amíg a sajt megolvad, és kissé megpirul.
Finom második fogás
Spaghetti alla carbonara
Hozzávalók:
100g füstölt szalonna, 1 gerezd fokhagyma, 80g parmezán ( darabban), só, 400g spagetti, 4 közepes tojás, 4 ek tejszín, bors, 2 ek olívaolaj.
Elkészítés:
Egy nagy fazékban jó sok sós vizet felforralunk. A spagettit kb. kb 8 perc alatt félkeményre főzzük.A tojást, a tejszínt, a sót és a borsot habverővel habosra keverjük. A parmezán felét belekeverjük. Az olívaolajat egy serpenyőben közepes lángon felmelegítjük. Beletesszük a kockára vágott szalonnát, és ropogósra sütjük. A szalonnát kivesszük a zsírból, és papírtörlőn lecsöpögtetjük. A fokhagymát a szalonna zsírjában megfuttatjuk. A tésztát leszűrjük. A spagettit a serpenyőbe tesszük, és jól elkeverjük. A tejszínes tojást a tésztára öntjük. A serpenyőt levesszük a tűzhelyről, és az egészet gyorsan összekeverjük.
Édesség
Zuppa inglese
Hozzávalók:
30g keményítő,30g liszt,késhegynyi sütőpor, 2 nagyobb tojás, 60g cukor
Krém
1vanília rúd,75 g kandírozott gyümölcs, negyed liter tej, 1 csipet só, 2 közepes tojás sárgája, 40 g cukor, 1 csapott ek liszt, fél ek keményítő,
Ezen kívül:
2 ek marsala, 125 g tejszín, kandírozott gyümölcs a díszítéshez
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben a cukrot fokozatosan hozzáadjuk. A tojássárgájákat egyesével a habhoz keverjük. A lisztes keveréket kézi habverővel óvatosan hozzákeverjük, a sütőlapra öntjük. A piskótát alulról a második szinten kb. 17 perc alatt aranysárgára sütjük. A krémhez a vaníliabelet a tejjel és egy csipet sóval egy edényben felfőzzük.A tojássárgájákat a cukorral habosra keverjük. A forró tejet lassan beleöntjük, majd az egészet visszatöltjük az edénybe. A krémet lassú tűzön állandóan keverve főzzük, míg be nem sűrűsödik.Ne forraljuk! A krémet hagyjuk kihűlni, közben időnként keverjük meg, hogy ne bőrösödjön. A piskótát konyharuhára borítjuk, és hagyjuk kihűlni. A piskótát csíkokra vágjuk, és marsaláva egyenletesen bekenjük.A piskótát, a krémet és a gyümölcsöket felváltva egymásra rétegezzük. A tetejére piskóta kerüljön, majd a habbá vert tejszínt rásimítjuk. Kandírozott gyümölccsel diszítjük, és 4 órára hűvös helyre tesszük. |